Sofie: "Het is dankbaar werk. Het is mooi dat je iemand
kan verzorgen en zo een stukje aandacht kan geven."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sofie: "Het is dankbaar werk. Het is mooi dat je iemand
kan verzorgen en zo een stukje aandacht kan geven."

 

 

Het verhaal van Sofie

Sofie (22) zit in het tweede leerjaar van de opleiding verzorgende IG. Ze doet de opleiding versneld, dus deze duurt totaal twee jaar. Ze werkt bij Open Vensters, een zorglocatie van Waardeburgh.

Overstap naar de zorg

Waar de één van jongs af aan weet dat ze in de zorg wil gaan werken, kwam bij Sofie die keuze pas later. “Ik heb eerst in een kapsalon gewerkt, dat wilde ik altijd al graag. Toch merkte ik na een tijdje dat dit het niet was. Je geeft wel persoonlijke aandacht aan iemand, maar na een half uur is die persoon weer weg. Bij mijn werk bij kleinschalig wonen merk ik dat ik persoonlijke aandacht kan geven en een band opbouw met bewoners. Het is dankbaar werk. Het is mooi dat je iemand kan verzorgen en zo een stukje aandacht kan geven.”

 

"Het is dankbaar werk. Het is mooi dat je iemand

kan verzorgen en zo een stukje aandacht kan geven".

Opleiding bij Waardeburgh

Maar hoe is Sofie uiteindelijk bij de zorg terechtgekomen? “Mijn zus werkt in de zorg bij Waardeburgh. Ik kwam toevallig een vacature tegen in de krant waarna ik het gewoon een dagje wilde proberen. Toen heb ik een dag meegelopen en kon ik vanuit Waardeburgh de opleiding volgen. Ik heb zeker een goede keuze gemaakt. Ik ben er echt blij mee, ik zou ook niet meer terug willen.”

Fijne begeleiding

De begeleiding vanuit Waardeburgh ervaart Sofie als positief. “Wat ik zelf fijn vind is dat ik regelmatig een evaluatiegesprek heb met mijn werkbegeleider en praktijkopleider. Dan hebben we een gesprek over de voortgang; hoe het gaat en wat beter kan. Dat vind ik wel erg fijn, je krijgt veel persoonlijke begeleiding. Ook wanneer iets minder goed gaat wordt het verteld en dan kan je ervan leren.”

Persoonlijke aandacht

Sinds dit schooljaar werkt ze bij kleinschalig wonen, hiervoor werkte ze bij de afdeling Somatiek. “Het was aan het begin wel even wennen, omdat dit toch een andere afdeling is. Maar het is wel heel fijn. Je bent bij kleinschalig wonen veel bij de cliënten, daardoor kan je persoonlijke aandacht geven. Lekker een kopje thee drinken of een spelletje doen.” Ze heeft dan ook fijn contact met de bewoners. “Je bent heel betrokken bij iemand. Soms maakt dit het ook lastig, bijvoorbeeld als iemand overlijdt. Maar je wordt wel echt onderdeel van iemands leven. Aan het begin vond ik dat ook wel spannend.”

"Je wordt wel echt onderdeel van iemands leven".

De opleiding

“Ik heb opdrachten vanuit school die ik moet uitwerken op het werk. Dat zijn oefenopdrachten en daarna moet ik dan examens doen. En ik heb verpleegtechnische handelingen, die leer ik op school en moet ik dan oefenen in de praktijk. En dan moet ik daar examen over doen en mag ik het uitvoeren. Daarnaast heb ik ook huiswerk. Dus aan het begin komt er wel veel op je af, maar je hebt daar ook wel je werkbegeleiders voor die jou kunnen helpen.”

Waardering en interactie

Het mooiste aan haar werk vindt Sofie de waardering vanuit bewoners en de interactie met ze. “Een glimlach of dat ze je arm even beetpakken. Echt dat persoonlijke contact vind ik heel mooi.” Kwaliteiten die belangrijk zijn binnen haar werk zijn zorgzaamheid, geduld en liefde voor de medemens. “Het is ook belangrijk dat je goed contact kan hebben met de familie, dus de gesprekken voeren met ze. En je moet sociaal zijn, je werkt met bewoners en collega's.”

Een werkdag

“Mijn dag begint met de ochtendzorg, dus mensen wassen en aankleden. Daarna gaan we naar de woonkamer met de bewoners en drinken we een bakje koffie. Dan komen er wat dingen tussendoor, bijvoorbeeld een bezoek van een arts of ik ga rapporteren. De kamers worden ook weer klaargemaakt voor de dag erna. Dan heb ik op een gegeven moment lunchpauze, waarna we met de bewoners gaan eten. In de middag gaan de meeste bewoners rusten. Ik heb dan ook tijd voor schoolopdrachten (mijn ‘leerlingtijd’). Ook speel ik dan bijvoorbeeld een spelletje met de bewoners die dat willen en rapporteer ik verder. En soms komt er ook een vrijwilliger langs om een kopje koffie te drinken of iets te ondernemen. Ik heb meer tijd voor de bewoners en kan hen aandacht geven.”

Weekend op dinsdag

In de zorg heb je onregelmatige diensten, maar dat is voor Sofie geen probleem. “Ik dacht zelf eerst dat ik het heel lastig zou vinden, maar ik vind het juist fijn. Als ik doordeweeks vrij ben, dan kan ik meer voor mezelf doen dan in het weekend. Normaal wordt je weekend overladen met dingen waar je verplicht heen moet. Nu kan je soms niet gaan, dat is dan zo. Ik heb zo geen last van een 'sleur’, je hebt tussendoor vrij en dan werk je weer. En ik kan nu ook goed mijn schoolwerk doen op de dagen dat ik vrij ben.”

"Als ik doordeweeks vrij ben, dan kan ik

meer voor mezelf doen dan in het weekend".

Loop een dag mee

Denk je erover om ook in de zorg te gaan werken? Wellicht heb je nog vragen of wil je graag zelf meemaken hoe het werk in de zorg écht is? Sofie koos ervoor om te onderzoeken of de zorg iets voor haar is door het echt te ervaren. “Ik heb een dag meegelopen en contact gezocht, mijn vragen gesteld. Dat vind ik het fijnste. Kijken wat precies je werkzaamheden zijn, hoe de werksfeer is en hoe de collega's zijn. Ik wist eerst niet goed wat de zorg inhield. Als je dan een dag meeloopt, dan weet je hoe het gaat. Dat vond ik fijn. Zo kon ik zelf een keuze maken.”